Att hänga ut kriminella

Läste en debattartikel av Ireen von Wachenfeldt ("män är djur", ni vet) i Expressen. Hon skriver om banditgänget Original Gangsters, som tagit över sajten Kriminellt, där dömda sexbrottslingar hängs ut. Nu har OG kommit på en ny affärsidé: "Är du kvinna och känner att du behöver hjälp och stöd tveka inte att kontakta oss, du har alltid förtur!".
Kan bara instämma i vad von Wachenfeldt skriver: "Förhoppningsvis är det få kvinnor som nappar på OG:s erbjudande. Hur desperat situationen än känns, vill jag bestämt avråda någon kvinna för att vända sig till en kriminell organisation för att få skydd.
Samma primitiva våldsideologi och skeva människosyn som präglar de kriminella gängen ligger också till grund för mäns hot, våld och övergrepp mot kvinnor. Denho Acar
(organisationens ledare) står för samma våldsmekanismer som kvinnor är offer för. Våld föder våld.
Man kan också fråga sig vad OG tjänar på att "skydda" kvinnorna? Jag antar att de inte ställer upp gratis i alla fall.

Aftonbladet skrev en artikel sajten i december. Där står att:
"Enligt personuppgiftslagen (PUL) finns ett förbud mot att behandla uppgifter om lagöverträdelser - men det finns undantag.

- Vi ska undersöka om sajten strider mot lagen, eller om listan kan anses som publicering av journalistiska ändåmål, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Även om sajten skulle vara olaglig är det dock inte säkert att datainspektionen kan göra något.

- Vi kan bara agera om upphovsmännen bor i Sverige.

Det är skrämmande att folk hängs ut på det här sättet, även efter att ha avtjänat straffet, och svenska myndigheter kan kanske inte göra något åt det. Längst ner i artikeln finns också en webbfråga: Tycker du att det är rätt att hänga ut dömda sexbrottslingar?
78.5 % har svarat ja, 10 % nej. Att fördöma sexbrott är en sak, men vart är samhället på väg när en stor majoritet vill att man ska hänga ut brottslingar med namn, bild, personnummer och kartor över deras bostäder? Det är ju inte bara dömda brottslingar som får ett extrastraff, man kan ju utgå från att de flesta av dem har familjer och många har säkert också barn. Hur drabbas anhöriga av det här? ALLA kan ta reda på vem som har en pappa, son, bror etc som dömts för sexbrott.
En oskyldig man blev t.o.m. uthängd för att han råkade ha samma namn som en förbrytare. 

Fler artiklar:
"Vi har brustit i våra rutiner" (Original Gangsters)
"Därför hänger vi ut dem" (Original Gangsters)
återanpassning försvåras (psykiater/forskare kommenterar konsekvenserna av uthängningarna).


Kommentarer
Postat av: Max

Tyvärr visar stödet på uthängningen hur primitiva vi är i det här landet.Om nu folk inte är nöjda med att brottslingar är ute igen, får de väl se till att hålla kvar dem i fängelse, men det tycker ju samma människor är inhumant.Poängen med ett straff skall vara att man avtjänar det. Vad för mening med avtjänande av straff, när man egentligen inte har avtjänat det enligt de vanliga medborgarna.

2009-01-29 @ 21:18:25
Postat av: Brynte

Max: Det är knappast samma människor som lägger ut domar på sexförbrytare som tycker att de inte ska sitta i fängelse så länge. Anledningen till att det finns ett så pass stort stöd för detta hos allmänheten är för att många tycker att påföljderna är för korta.Dessutom är det hyckel att kritisera dem som lägger ut offentliga handlingar på nätet. Ömmar ni för våldstäcksmäns och pedofilers rätt att vara anonyma så är det domstolarnas sekretessprövning som ska ses över i samband med att domen släpps.

2009-01-29 @ 22:29:29
Postat av: Johan

Det är onekligen intressant hur vi i ena sekunden kan kritisera rättssystemet för att sedan direkt hänga ut dömda brottslingar som om en dom är en garanti för skuld. För övrigt så är man bara kriminell fram till den punkt då man har avtjänat sitt straff. Efter det är man 'före detta kriminell'. Kanske är vissa också psykiskt sjuka, men det kan man väl inte hänga ut någon för?

2009-01-30 @ 02:21:25
Postat av: Anders

Det är aldrig rätt att en oskyldig drabbas. Det finns bättre sätt att presentera domarna på, lägg ut ort och målsnummer, ta bort personuppgifter, är det någon som är orolig är det bara att beställa domen själv. Skulle det vara så skulle aldrig detta ha hänt.

2009-01-30 @ 08:54:04
Postat av: Erik

Förhoppningsvis får den uthängde mannen rätt i domstol och tilldöms ett ansenligt skadestånd.

2009-01-30 @ 10:56:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0