Kärnkraft och reklamkampanjer

Kärnkraft är tyvärr nödvändigt och idag meddelar Göran Hägglund att även KD vill ha den kvar. Nu väntar vi bara på att även centern och sossarna ska svänga. Kärnkraften borde inte behöva finnas, men vi har inget alternativ idag.

Humanisterna i olika länder har inlett reklamkampanjer där det står "Gud finns inte, så oroa dig inte och njut av livet", vilket har lett till att kristna organisationer gör motdrag och kommer med reklamkampanjer på spanska bussar som säger att "När alla lämnar dig, står Gud vid din sida". I London är den kristna reklamen lite mer fantasilös: "Guds finns, oroa dig inte, njut av livet".
Tycker att det är ganska kul med det här "reklamkriget". Sen får folk välja: Lev ditt liv i räcerfart och njut, njut, njut eller känn tryggheten med Gud.

Dagens Elisabeth Sandlund var med i en debatt om konstutställningen "In hate we trust" av Elisabet Ohlson Wallin. Utställningen handlar om hatbrott mot homosexuella och utmålar kristna som nazister:

"I den stora vita sal som är Alingsås konsthall hänger de elva dystra bilder som ingår i "In hate we trust", en utställning som handlar om hatbrott mot homosexuella. Det var dessa, i många fall brutala, bilder av mord, våldtäkt, övergrepp och Göran Hägglund i morgon-tv som mötte de många människor som kommit för att lyssna till debatten om utställningen. Göran Hägglund? Ja, han får här en släng av sleven för att ha sagt att barn mår bäst av att växa upp med en mamma och en pappa. Det är sådana angrepp av Elisabeth Ohlsson Wallin, där kristdemokratiska partiledare, pingstpastorer och katolska prelater får finna sig i att jämställas med nazister och skinheads, som gör att hennes konst upplevs kränkande av många kristna".

Kan man kränka kristna? Det var något nytt för mig... Sedan fick Bo Göran Carlsson vara med i debatten också:
"När fler i panelen fick tillfälle att yttra sig gick författaren och forskaren Bo Göran Carlsson till angrepp på Elisabeth Sandlund.
- Tidningen Dagen är en av de stora hetsarna mot homosexuella, och kopplar ihop homosexualitet med promiskuitet och pedofili, sa han.
Elisabeth Sandlund kunde inte se att det skett under den tid hon kunde överblicka, och ville gärna se bevis på det, något som Bo Göran Carlsson inte kunde ge.
- Jag läser inte Dagen så ofta, men jag har hört att Dagen ska vara ett av de värsta exemplen, svarade han.

Varför uttalade han sig överhuvudtaget? För den som inte vet vem Bo Göran är och inte orkar googla, står följande beskrivning på bokrecension.se:
Bo Göran Carlsson, född 1943, är teologie licentiat i religionshistoria med religionsfenomenologi, filosofie licentiat i etnologi och filosofie doktor i religionsvetenskap. Han har dessutom omfattande akademiska studier i bl a litteraturhistoria, historia, bibelvetenskap, antropologi och sexologi. Sedan 1985 är Bo Göran Carlsson lektor i religionskunskap och svenska vid Alströmergymnasiet i Alingsås, där han också undervisar i historia. Bo Göran Carlsson är en av landets förnämsta kännare av könsroller och sexualitet i kulturellt perspektiv. Han var ordförande i Borås RFSL-avdelning 1974-77 och han är sedan 1997 medlem av Svensk förening för Sexologi.

Att hänga ut kriminella

Läste en debattartikel av Ireen von Wachenfeldt ("män är djur", ni vet) i Expressen. Hon skriver om banditgänget Original Gangsters, som tagit över sajten Kriminellt, där dömda sexbrottslingar hängs ut. Nu har OG kommit på en ny affärsidé: "Är du kvinna och känner att du behöver hjälp och stöd tveka inte att kontakta oss, du har alltid förtur!".
Kan bara instämma i vad von Wachenfeldt skriver: "Förhoppningsvis är det få kvinnor som nappar på OG:s erbjudande. Hur desperat situationen än känns, vill jag bestämt avråda någon kvinna för att vända sig till en kriminell organisation för att få skydd.
Samma primitiva våldsideologi och skeva människosyn som präglar de kriminella gängen ligger också till grund för mäns hot, våld och övergrepp mot kvinnor. Denho Acar
(organisationens ledare) står för samma våldsmekanismer som kvinnor är offer för. Våld föder våld.
Man kan också fråga sig vad OG tjänar på att "skydda" kvinnorna? Jag antar att de inte ställer upp gratis i alla fall.

Aftonbladet skrev en artikel sajten i december. Där står att:
"Enligt personuppgiftslagen (PUL) finns ett förbud mot att behandla uppgifter om lagöverträdelser - men det finns undantag.

- Vi ska undersöka om sajten strider mot lagen, eller om listan kan anses som publicering av journalistiska ändåmål, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Även om sajten skulle vara olaglig är det dock inte säkert att datainspektionen kan göra något.

- Vi kan bara agera om upphovsmännen bor i Sverige.

Det är skrämmande att folk hängs ut på det här sättet, även efter att ha avtjänat straffet, och svenska myndigheter kan kanske inte göra något åt det. Längst ner i artikeln finns också en webbfråga: Tycker du att det är rätt att hänga ut dömda sexbrottslingar?
78.5 % har svarat ja, 10 % nej. Att fördöma sexbrott är en sak, men vart är samhället på väg när en stor majoritet vill att man ska hänga ut brottslingar med namn, bild, personnummer och kartor över deras bostäder? Det är ju inte bara dömda brottslingar som får ett extrastraff, man kan ju utgå från att de flesta av dem har familjer och många har säkert också barn. Hur drabbas anhöriga av det här? ALLA kan ta reda på vem som har en pappa, son, bror etc som dömts för sexbrott.
En oskyldig man blev t.o.m. uthängd för att han råkade ha samma namn som en förbrytare. 

Fler artiklar:
"Vi har brustit i våra rutiner" (Original Gangsters)
"Därför hänger vi ut dem" (Original Gangsters)
återanpassning försvåras (psykiater/forskare kommenterar konsekvenserna av uthängningarna).


Antisemitism?

Är det antisemitism att ställa in en manifestation för förintelsens offer pga Israels krig i Gaza? Det gör Svenska kyrkan i Luleå. "Komminister Bo Nordin i Domkyrkoförsamlingen säger att det känns "obekvämt" och "malplacerat" att hålla minnesgudstjänst för Förintelsens offer när kriget i Gaza upprört så många", skriver Dagen.
Tack och lov verkar han vara ganska ensam om att länka samman förintelsens offer med israeliska miltären anno 2009, att döma av bloggkommentarerna. Att kritisera Israel är inte antisemitism, men här blandar man faktiskt ihop den israeliska staten med det judiska folket på ett sätt som jag inte kan tolka annorlunda än att Bo Nordin viker sig för antisemiter (därmed inte sagt att han själv skulle vara antisemit). Ett citat från artikeln har fastnat: "Det som händer i Gaza lägger sordin över firandet". Vilket firande?

Att det här rör sig om antisemitism är dock solklart. Det är intressant hur Israel hela tiden förknippas med nazism (vilket egentligen är ganska otroligt). I Dagens artikel står att: "I samband med demonstrationer har israeliska flaggor, där davidsstjärnan har bytts ut mot hakkors, visats".
Jag undrar vad dessa demonstranter egentligen har för syn på förintelsen? Många pro-palestinier verkar nästan vara fixerade vid nazismen och förintelsen.

Per Gudmundsson har f.ö. skrivit ett bra inlägg på svd:s ledarblogg, med en satirfilm om hur man gör barn till Hamashjältar.

Uppdatering 080127 - Minnesdagen för förintelsen - Dagens reporter Arne Lapidus har besökt Gaza och skrivit en artikel som jag kan rekommendera att alla "Palestinavänner" som stöder Hamas läser.
Några citat ur artikeln:
"Libanon 1982 var en stor seger. Gaza 2009 är en ännu större eftersom vi inte tvingades bort den här gången. Nu får vi ännu mer stöd och blir ännu starkare"
Hamasgeneralen Abu Athra.

"Vad är det för seger de pratar om? Jag anklagar Hamas för att inte ha gått med på en ny vapenvila. Då hade vi sluppit alla förlusterna... Vi civila led under israeliska bomber medan Hamas ledare gömde sig. Det är lätt för Mashal (Hamas ledare i exil) att säga att vi ska vara ståndfasta, medan han själv lever i lyx i Damaskus... Abu Mazen (Abbas) gjorde inget för sitt folk. Han borde ha kommit till Gaza, till och med i en israelisk stridsvagn, för att rädda oss och bespara oss den här förstörelsen".
Mahmoud Said, butiksägare i den sydliga gränsstaden Rafah.

"Jag anklagar Hamas, de ger Israel en ursäkt för att börja krig. Om de inte hade skjutit raketer skulle Israel inte ha attackerat Gaza".
Studenten Mohammed Samir, 22

Hamas firar sin "seger" - men anklagas för svek

"Jag ska aldrig rösta på Hamas igen - hellre skär jag halsen av mig"
Historiska fakta måste beaktas - Debattartikel i svd av Lisa Abramowicz, generalsekreterare Svensk Israel-Information
Sanna Rayman skriver på svd ledare om den inställda manifestationen
Dagens ledarblogg om samma ämne
... och även DN:s Lisa Bjurwald
Nämen titta - kyrkan i Luleå har ändrat sig!


Lördag v. 4

DN:s ledarskribent Barbro Hedvall är inte min största favorit. Hennes ledarartiklar är nästan uteslutande spydiga kommentarer utan innehåll och samma sak är det när hon sitter i någon panel i P1. Idag kommenterar hon folkhälsominister Maria Larssons utspel om att eventuellt överväga att se över om det kan vara en idé att tvångsomhänderta gravida alkoholister/drogmissbrukare. Artikeln handlar dock inte så mycket om det Maria Larsson pratade om, utan glider snabbt över på KD:s historiska syn på aborter och hon jämför partiets kvinnosyn med det gamla bondesamhällets.
Hedvall skriver: "Kristdemokraterna sätter gärna barnets/fostrets rätt före kvinnans". All heder åt KD, som sätter barnets rätt före föräldrarnas, skulle jag säga (trots att det är föräldrarna - inte barnen - som har rösträtt). I familjepolitiken ligger nog KD:s värderingar nära Rädda Barnens och BRIS.

I samma tidning, på insändarsidan, finns en intressant artikel om hur barnen kommer i kläm pga missriktade jämställdhetssträvanden. Den skrevs av tvåbarnsmamman Jenny Calén från Gustavsberg men jag har inte hittat den på DN:s hemsida (men om någon läsare har länken till denna artikel, så hör av dig). Hon skriver i alla fall om hur föräldrar är allergiska mot att flickor har rosa kläder och leksaker. En mycket läsvärd insändare, som säkerligen får Barbro Hedvall att gå i taket.

Apropå Kristdemokraterna - partiet verkar ha tjänat på den senaste tidens turbulens kring EU-listan. All publicitet är ju bra publicitet... Läs Dagen, Hasse Broström
Partiet har också kommit med ett förlag om att nyblivna föräldrar ska få gratis familjerådgivning. Detta möts givetvis av hånfulla kommentarer från bloggare och andra, eftersom det handlar om att hålla ihop familjer. Men vad är det egentligen för fel på ett sånt förslag? Jag må vara konservativ men jag kan inte se några nackdelar så länge det inte dränerar statskassan. Karin Lübeck, familjerådgivare i Mora och vice ordförande i föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare är skeptisk till gratischeck, men hon har åtminstone vettiga argument att komma med: "Jag tror att man kan jobba på andra sätt, till exempel genom att se till att familjerådgivningen är tillräckligt utbyggd, så att det inte finns köer".
Allt som handlar om att hålla ihop familjer är väl inte fult, moralistiskt, gammaldags eller kvinnofientligt? Läst i Dagen, svd

Tankar om Björn Ulvaeus, friskolor och Adolf Hitler

Debatten om konfessionella friskolor fortsätter. Det är ABBA-Björn Ulvaeus som under rubriken "Gud finns inte - njut av livet" förfasar sig över "religiösa skolor". Han skriver att "Den svenska staten skulle kunna avstå från att skattefinansiera friskolor. Europakonventionen hindrar inte det. Men det har Sverige valt att inte göra".
Och vidare att: "Religioner riskerar alltid att skapa ett vi och dom-tänkande. Hur tolerant man än anser sig vara, så finns det en anledning till att man själv tror som man gör".  
Han får mothugg av rektorerna Lars Brandström och Bo Nyberg, som slår huvudet på spiken när de frågar vem som avgör vilken världsbild som är neutral? Varför är den ateistiska världsbilden den enda neutrala? Och Ulvaeus argument kan alltid användas emot honom, eftersom humanismen faktiskt är en livsåskådning, precis som alla religioner. Så varför ska humanisternas världsbild ha företräde? Alla måste respekteras för sin egen identitet, annars skapas extremister - oavsett vilken identitet det handlar om.
Läst i svd, svd, svd och Dagen.
I Frankrike utestängs slöjbärande flickor från sekulära skolor. Lösningen för dem som vägrar ta av slöjan blir att söka sig till katolska skolor, som inte har samma regler. Detta är ganska talande för behovet av konfessionella friskolor. Alla är välkomna till dessa skolor - i "sekulära" skolor utesluts elever pga sin religiösa tro. Men det är väl dit humanisterna vill föra Sverige?

I USA har en viss Adolf  Hitler blivit omhändertagen av socialtjänsten, tillsammans med sina systrar Joycelynn Aryan Nation och Honszlynn Hinler Jeannie. De kanske har väldigt kärleksfulla föräldrar i övrigt, men ger man barnen sådana namn får man faktiskt skylla sig själv när soc kommer och tar dem...

Avslöjande filmklipp från Gaza

Israel får som vanligt hård kritik för hur man behandlar Hamas, men här finns ett intressant klipp som visar hur en FN-ambulans (!) hjälper beväpnade terrorister.

Upp till 90 % av den israeliska allmänheten stöder operationerna i Gaza, rapporteras det. Kanske en tankeställare för många. Hur kan nästan hela den israeliska befolkningen vara så genuint ond att den stöder detta "folkmord"? Många i den svenska vänstern skulle nog påstå att det handlar om den sionistiska propagandan, som förvrängt israelernas sinnen, andra hävdar väl att allt beror på den judiska rasens ondska eller något liknande...
Antisemitismen breder ut sig. Hot och trakasserier mot judar har redan förekommit i Sverige, "vi" brukar ju vara snabba med sådant. Senaste  fallet är Chicago.

Roland Poirier Martinsson skriver i svd idag om Kristdemokraternas framtid och tycker att partiet ska bli rent konservativt, istället för att försöka hålla fast vid sin egen ideologi. Han skriver: Men ute i landet finns det många väljare som intuitivt känner att det finns ett kluster med familjen först, låga skatter, starkt försvar, fri skola, personligt ansvar, färre aborter, nej till dödshjälp, fri företagsamhet, lag och ordning, religion är viktigt, samhällsinstitutioner bör vårdas och - varför inte? - förbud mot tv-reklam med sex och våld före 20 på kvällen.

Jag håller med, bortsett från det där med vikten av ett starkt försvar och att satsa på lag och ordning, vilket nästan alltid innebär hårdare straff, som bara är kontraproduktivt. Men annars har han rätt: kd behöver titta på systerpartier i bl.a. Tyskland och lära sig hur man blir ett stort parti, men utan att för den skull bli ett populistiskt hårdare-tag-parti.


RSS 2.0